Pengaruh turki semasa pemerintahan
Latar belakang dinasti, ia kelihatan jelas bahawa terdapat persaingan antara negara-negara, terutamanya antara Arab, Parsi dan Turki. Selain latar belakang negara, dinasti juga berdasarkan kepada ideologi agama, terdapat latar belakang Syiah dan Sunni.

Pengaruh turki terhadap pemerintahan

Khalifah menerima cadangan, ia keluar dengan beberapa pengikutnya untuk membawa mutiara, permata dan hadiah-hadiah berharga lain yang akan diserahkan kepada Hulaghu Khan. Hadiah-hadiah telah diedarkan Hulaghu untuk nakhodanya. istana berlepas khalifah diikuti oleh pegawai-pegawai yang terdiri daripada Ulama dan rakyat dihormati. Tetapi, sambutan Hulaghu Khan adalah khalifah yang tidak dijangka. Apa yang dikatakan tidak benar khalifah teryata. Mereka semua dibunuh oleh leher dipancung seterusnya.

Khalifah al-Mansur cuba untuk menawan semula kawasan yang sebelum ini membebaskan diri mereka daripada kerajaan pusat, dan mengukuhkan keselamatan di kawasan sempadan. Antara usaha-usaha tersebut adalah untuk menangkap kubu di Asia, bandar Malatia, rantau Coppadocia dan Cicilia di 756-758 AD Tentera utara di pergunungan Taurus dan mendekati Bosporus selat. Sebaliknya, dia berdamai dengan maharaja Constantine V dan semasa gencatan senjata 758-765 AD, gaji Byzantine penghormatan tahunan. Tentera juga menghadapi Khazar tentera Turki di Caucasus, Daylami di Laut Caspian, di tempat lain di Turki dan India Oxus.

Pengaruh turki semasa pemerintahan – Pergerakan adalah apa yang banyak memberi inspirasi kepada pergerakan politik, serta isu-isu agama. Rupa-rupanya, khalifah tidak menyedari bahaya politik fanatik kebangsaan dan mazhab agama, jadi walaupun dirasai di hampir semua aspek kehidupan, seperti dalam sastera dan karya ilmiah, mereka tidak bersungguh-sungguh menghapuskan ketaksuban, malah di kalangan orang-orang yang sebenarnya terlibat dalam konflik agama dan negara

Manusia hari ini, adalah di dalam jurang yang sangat curam dan dalam. Fetters kemusnahan bersedia untuk melumatkan mereka. Hakikat ini adalah akibat dipetik oleh manusia sejak berada di luar al-Haq. Mereka menjadi bahan arrow kepalsuan. Hakikat bahawa terdapat keterangan yang mencukupi dan arahan yang jelas. Tanda-tanda kemusnahan telah dipaparkan dengan jelas di hadapan semua orang yang masih mempunyai minda yang sihat dan tidak mempunyai pengetahuan. Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa salllam telah memberitahu orang beliau Shallallahu’ alaihi wa sallam bahawa mereka akan hancur dan keruntuhan,

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa salllam berkata:

Abbasiyah khalifah berjaya memegang kuasa selama lima abad, Islam menyatukan gaya kepimpinan dan menyuburkan perkembangan sains dan budaya Timur Tengah. Tetapi kuasa Khalifah di 940 mengecut apabila bukan Arab, terutama orang-orang Turki (dan kemudian diikuti oleh Mamluk di Mesir pada pertengahan abad ke-13), mula mendapat pengaruh dan mula memisahkan dari Khalifah.

Atau Abbasiyah Khalifah Abbasiyah adalah kedua Khalifah Islam yang memerintah di Baghdad (kini ibu negara Iraq). Khalifah sedang berkembang dengan pesat dan dunia Islam sebagai pusat sains. Khalifah selepas pihak berkuasa ditangkap mereka dari Umayyah dan membantutkan semua kecuali rantau Andalusia. Abbasiyyah dirujuk kepada keturunan bapa saudara Nabi Muhammad Shallallahu ‘alaihi wa sallam yang lebih muda, Abbas bin Abdul Muttalib (566 H – 652 H). Oleh itu, ia pun termasuk Barney. Khalifah yang memerintah dari tahun 750 AD dan bergerak modal dari Damsyik ke Baghdad. Membangunkan lebih daripada dua abad, tetapi perlahan-lahan pudar selepas kebangkitan bangsa Turki yang merupakan sebahagian daripada tentera Khilafah yang mereka membentuk, dan dikenali sebagai Mamluk. Lebih 150 tahun mengambil Semin kuasa memintas iran.

Pengaruh turki kepeda pemerintahan

Khalifah terpaksa menyerahkan kuasa kepada dinasti tempatan, sering dipanggil amir atau sultan. Andalusia mengemukakan kepada keturunan Umayyah melarikan diri, Marocco dan Afrika untuk Aghlabid dan Fathimiyah. Kejatuhan dalam jumlah pada tahun 1258 AD kerana menyerang Mongol membawa Hulaghu Khan memusnahkan Baghdad dan daun tiada sedikitpun ilmu pengetahuan berkumpul di perpustakaan Baghdad.

Begitulah kemajuan politik dan budaya yang pernah dicapai oleh kerajaan Islam di zaman klasik, kemajuan yang tidak dapat ditandingi dalam masa. Pada masa ini, politik kemajuan seiring dengan kemajuan tamadun dan budaya, untuk mencapai zaman kegemilangan Islam, kejayaan dan kemuliaan. Usia emas mencapai kemuncaknya terutama semasa pemerintahan Bani Abbas tempoh pertama, tetapi selepas tempoh ini tamat, tamadun Islam telah mengalami tempoh kemerosotan. Wallahul Musta’an.

Bagikan ini:

Like this:

%d bloggers like this: